Meld je direct gratis aan

50% meer online daten dan 5 jaar geleden

Categorie Sexdating

Één op de vijf heeft wel eens gebruik gemaakt van een online datingsite of een dating app en veel mensen kennen tegenwoordig iemand die een relatie via een online datingsite zijn aangegaan. Het imago van online daten heeft in de afgelopen jaren een positieve stimulans gehad en sociale netwerksites spelen een belangrijkere rol in de zoektocht naar een geschikte partner. Dit zijn enkele conclusies uit een onderzoek onder Nederlanders en Belgen betreffende dating in het digitale tijdperk door onderzoeksbureau Leuven.

21% van de ondervraagden (en 52% van de personen die aangaven “single en op zoek” te zijn) heeft een datingsite of mobiele datingapp gebruikt.
Één op de vijf heeft wel eens gebruik gemaakt van een online datingsite of een dating app. In dit onderzoek noemen we deze mensen “online daters” en deze beschrijven we op de volgende manier:

21% van de internetgebruikers geeft aan dat ze persoonlijk een datingsite als relatieplanet, lexa, parship of onlineafspraakjes.be hebben gebruikt.
19% van de smartphonegebruikers geeft aan dat ze een online dating app op hun smartphone gebruikt hebben.

Leeftijd van online daters in 2014

% internetdaters per leeftijdscategorie

Online daten is voornamelijk populair in de leeftijdscategorie 20-40 jaar. Zo’n 34% van de ondervraagden tussen 25-34 jaar en zo’n 24% van de ondervraagden tussen 35 en 44 jaar zijn online daters. Online daten is tevens voornamelijk populair onder hooggeschoolden en er blijkt voornamelijk veel online gedate te worden in de steden. Van de ondervraagden die “single en op zoek” waren gaf 52% aan online dater te zijn.

72% van de online daters zijn op date gegaan met iemand die ze via een datingsite of app hebben leren kennen en 25% gaf aan een relatie hieraan over te hebben gehouden.
Vergeleken met de cijfers van negen jaar geleden, gaan online daters in 2014 veel sneller op date. 72% van de online daters is op date geweest na contact via een datingsite t.o.v. 43% van de ondervraagden in 2005. Een kwart van de online daters (25%) gaf zelfs aan een huwelijk of relatie op langere termijn te hebben overgehouden aan het online daten.

Positiever image voor online daten
Online dating is zelfs vandaag de dag nog niet overal even geaccepteerd. Een significante minderheid van de ondervraagden is skeptisch t.o.v. online daten. Over het algemeen is het image van datingsites in de afgelopen negen jaar wel een stuk positiever geworden:

66% van de internetgebruikers is het eens met de volgende stelling: “online daten is een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten”. In 2005 was dit nog 44%.
57% van de internetgebruikers is het eens met de volgende stelling: “online daten biedt mensen de gelegenheid om een betere match voor zichzelf te vinden omdat ze hun sociale kring kunnen uitbreiden”. In 2005 was dit nog 47%.
18% van de internetgebruikers is het eens met de volgende stelling: “mensen die online datingsites gebruiken zijn wanhopig”. Een kleine daling t.o.v. 2005 waarin 29% aangaf het eens te zijn met deze stelling.

Meningen over online dating, 2005-2014

% van internet gebruikers die heet eens is met de de volgende stellingen

Online daters zijn zelf een stuk positiever over online daten. Van de online daters is 82% het eens met de stelling “online daten is een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten”. Zo’n 73% is het eens met de stelling: “online daten biedt mensen de gelegenheid om een betere match voor zichzelf te vinden omdat ze hun sociale kring kunnen uitbreiden”. Toch zijn online daters het soms zelf ook nog wel eens (13%) met de stelling: “mensen die online datingsites gebruiken zijn wanhopig”.

46% van alle ondervraagden kent een online dater. 34% kent iemand die een serieuze relatie heeft overgehouden aan online dating

Online daten lijkt in de sociale kring ook een groei te ondervinden. Zo’n 46% van de ondervraagden kent een online dater, in 2005 was dit nog slechts 31%. 34% kent iemand die door online dating een serieuze relatie heeft gehad t.o.v. 15% in 2005.

In hogere sociale klassen is er een grotere stijging waar te nemen:

58% van alle afgestudeerden kennen iemand die online dating gebruikt. 46% kent iemand die een serieuze relatie heeft overgehouden aan online dating.
59% van alle ondervraagden met een jaarinkomen van meer dan €75.000 kent iemand die online dating gebruikt. 43% kent iemand die een serieuze relatie heeft overgehouden aan online dating.

In elke demografische groep lijkt er een stijging te zijn ontstaan met betrekking tot online daten. Van jong tot oud, in de randstad en in rurale gebieden: overal is de algemene bewustwording en acceptie van online dating te zijn gestegen.

Online daten in de sociale kring, 2005-2014

% van de Nederlanders en Belgen die…

Sinds 2005 wordt dit onderzoek jaarlijks uitgevoerd door onderzoekbureau Leuven onder 3.900 inwoners van Nederland en Belgie in opdracht van de datingsite onlineafspraakjes.be.


Meld je nu gratis aan

Om lid te worden heeft u alleen een geldig e-mailadres nodig.

Afspraakje zoeken

Aanmelden is gratis en vrijblijvend

Meldt u nu gratis aan bij Online Afspraakjes en u kunt geheel kosteloos reageren op advertenties of uw eigen advertentie plaatsen. Vul hiernaast uw e-mailadres in om te beginnen. Duizenden leden gingen u al voor en kozen voor de discretie en het matching systeem van onze site.

Deze website kan expliciete, seksuele of erotisch getinte beelden, teksten of audio fragmenten bevatten en is derhalve bedoeld voor personen van 18 jaar en ouder. Minderjarigen worden van deze website geweerd en dienen deze de website te verlaten. De website werkt met fictieve profielen die voor entertainment doeleinden zijn toegevoegd. Fysieke afspraken met deze profielen zijn niet mogelijk. Op deze website zijn de algemene voorwaarden van toepassing.